Scroll

Proiect național de responsabilizare a factorilor de decizie din administrația publică locală și centrală


Documente declasificate: dezvoltare

Ministerul Afacerilor Externe a publicat telegrama către ambasada României la Washington din 21 decembrie 1989, prin care se transmit instrucțiuni ambasadorului în direcția respingerii oricărui protest al părții americane, privind evenimentele de la Timișoara.

„În legătură cu întâlnirea solicitată de Lawrence Eagleburger pentru 21 decembrie 1989 vă comunicăm următoarele:

1. În situația în care L. Eagleburger intenționează să vă înmâneze o notă verbală în legătură cu evenimentele din Timișoara, respingeți cu fermitate orice document scris…

… Dacă L. Eagleburger va menționa faptul că ambasadorul SUA la București nu a fost primit la conducerea MAE pentru a preda un material scris privind situația din Panama, veți menționa programul foarte încărcat al conducerii în ultima perioadă”.

După 25 de ani, majoritatea instituțiilor publice din România adoptă aceleași „tactici”: netransparența, lipsa de respect și interes față de cetățean și minciuna!

În lunile aprilie – iunie 2014, echipa PROBLEMELE CETĂȚII a realizat un studiu al eficienței managementului public la nivel central și a procedat ca domnul Lawrence Eagleburger, solicitând o întâlnire la Ministerul Afacerilor Externe: ne-am adresat tuturor instituțiilor publice centrale din România, inclusiv Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe, pentru a le prezenta proiectul național PROBLEMELE CETĂȚII, de responsabilizare a administrației publice.

Atitudinea majoritară a fost similară celei descrise anterior: am fost contactați și s-au stabilit întâlniri care nu au mai avut loc, am fost întrebați cine suntem noi să facem acest lucru, ni s-a comunicat că ministrul nu are timp de așa ceva sau, mai rău, am fost ignorați neprimind nici măcar un răspuns. Ținem să menționăm că aceste lucruri au fost analizate de Agenția Română de Consultanță împreună cu partenerii proiectului, studenții voluntari și profesorii implicați și vor fi publicate on-line și discutate în cadrul DEZBATERILOR CETĂȚII. Atitudinea conducerii guvernamentale este unitară în această privință, chiar și tinerii miniștri Ioana Petrescu, Daniel Constantin, Dan Șova și Nicolae Bănicioiu procedând la fel. A nu fi primit într-o instituție publică este un concept cretin și vechi, de tristă amintire, pe care l-au trăit și părinții și bunicii noștri.  Valorile democratice europene și transatlantice nu au nici o legătură cu aceste personaje vremelnice în funcții publice.

Cu toate acestea ne-am bucurat să întâlnim profesioniști în managementul public la Ministerul Apărării Naționale, cărora le mulțumim și pe această cale, pentru deschiderea prezentată. De asemenea, la Instituția Avocatul Poporului și Senatul României am putut să discutăm civilizat și constructiv.

La Ministerul Afacerilor Externe sperăm ca, odată cu numirea noului ministru Bogdan Aurescu, să apară și modificări în ceea ce privește transparența și respectul față de cetățeni. Declasificarea documentelor este extrem de benefică pentru înțelegerea unor realități și pentru învățare. Apreciem și urmărim documentele MAE care vor mai fi publicate în continuare.

Modernizarea Românei este absolut necesară și susținem că trebuie realizată prin dezbatere publică reală și conlucrare cu factorii interesați, cetățenii și membrii societății civile. În acest sens, în ultimele luni am efectuat mai multe demersuri de tipul open data pe lângă ministerele, consiliile județene și prefecturile din România și am luat parte la dezbaterile referitoare la legea reutilizării informațiilor din sectorul public în scopul modernizării societății prin renunțarea la monopolul asupra informațiilor. Acest lucru este benefic pentru a lăsa loc inovației, dezvoltării, creativității și eficientizării serviciilor publice în folosul cetățenilor, după modele consacrate în Statele Unite, Marea Britanie, Olanda etc.

Ne exprimăm convingerea că România următorilor ani va aduce schimbarea mult dorită, o administrație publică în slujba cetățeanului și nu doar jefuirea cetățeanului pentru îndestularea „aleșilor”!

Bogdan Aligică – Problemele Cetății

1796953_10152346197052168_3721852089078499195_o

11050173_10152346197047168_3674326617536752163_n

Sursă documente: Ministerul Afacerilor Externe – 28.03.2015

Fii alături de noi și pe Facebook!